Rozwój cywilizacji oprócz wielu dobrodziejstw, bez których trudno jest nam się obecnie obejść, niesie ze sobą również znaczne zagrożenia mające wpływ na nasze zdrowie.
Niebezpieczne substancje
Mamy skażoną żywność, wodę, powietrze. W krajach rozwiniętych każda osoba ma w swoim organizmie około 700 rodzajów niebezpiecznych substancji zaburzających gospodarkę hormonalną, odpowiadającą za właściwe funkcjonowanie całego ustroju. Substancje te mogą decydować nie tylko o naszym, ale również o zdrowiu przyszłych pokoleń.
Już w najbliższej przyszłości sami będziemy mogli przeprowadzić testy bezpieczeństwa produktów żywnościowych, badając je na obecność toksyn, GMO, pestycydów i innych substancji niebezpiecznychza pomocą… smartfonów i innych urządzeń mobilnych.
Biologiczny czujnik
Naukowcy z University of Illinois w Urbana-Champaign opracowali urządzenie i oprogramowanie, które będzie miało zastosowanie jako biologiczny czujnik mogący wykryć nawet mikroskopijne cząsteczki, np. biomarkery chorób lub obcego DNA. Obecnie badania takie przeprowadza się w specjalistycznych laboratoriach diagnostycznych. Koszt ich jest bardzo wysoki i wymagają pobrania od pacjenta sporej ilości krwi.
Badanie za pomocą czujnika znacznie skróci czas analizy/do kilku minut/ oraz zminimalizuje koszty. Poza tym jest proste w wykonaniu, gdyż oprogramowanie prowadzi użytkownika przez cały proces krok po kroku. Co bardzo ważne, dokładność wykonanej analizy jest identyczna jak w warunkach laboratoryjnych. Sprzęt jest kompatybilny z urządzeniami mobilnymi, takimi jak iPhone i Android.
Wykrywacz szkodliwych substancji w żywności prawdopodobnie dostępny będzie na rynku zachodnim już w przyszły roku i ma być uruchomiana masowa jego produkcja.
Czy zainteresuje się nim nasz rynek?